Selen– Wchodzi w skład enzymu, który ma działanie przeciwutleniające, uczestniczy w przemianie hormonów tarczycy, zwiększa odporność. Niedobór powoduje zaburzenia rytmu serca i może zwiększać podatność na choroby nowotworowe.
Cynk– Składnik wielu enzymów i hormonów m.in. insuliny, tyroksyny, testosteronu. Niezbędny do syntezy białka i kwasów nukleinowych. Obniża poziom złego cholesterolu (LDL) co chroni przed miażdżycą, chorobami serca i nadciśnieniem.
Jod– Składnik hormonów tarczycy, bierze udział w procesach metabolicznych takich jak oddychanie komórkowe i wytwarzanie energii. Odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, przysadki mózgowej, mięśni, serca, nerek. Reguluje procesy wzrostu i dojrzewania komórek.
Chrom– Reguluje przemianę materii, normalizuje poziom glukozy we krwi, hamuje napady wilczego głodu i apetyt na słodycze, obniża frakcje złego cholesterolu przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Chrom w połączeniu z właściwą dietą i aktywnością fizyczną ułatwia pozbycie się nadwagi.
Na – Sód reguluje równowagę kwasową- zasadową, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe oraz przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych. Zawiaduje gospodarką wodną organizmu, zatrzymując wodę i odpowiada za jej prawidłowe rozmieszczenie w ustroju.
K– Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestnicząc w przemianie węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Odpowiada za gospodarkę wodna ustroju, kontrolę ciśnienia krwi i pracę nerek.
Magnez– Składnik kości i zębów. Wzmacnia mięśni i koi nerwy- działa antystresowo na układ nerwowy. Uczestniczy w przebiegu wielu szlaków metabolicznych związanych z przemianą białek, kwasów nukleinowych, lipidów i węglowodanów. Wykazuje pozytywny wpływ na krzepnięcie krwi, usprawnia reakcje obronne organizmu, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.
Witamina C – Kwas askorbinowy bierze udział w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Jest niezbędny do syntezy kolagenu, hormonów, hemoglobiny, zapewnia prawidłowe gojenie ran, zwiększa przyswajalność żelaza. Jako silny antyoksydant wspomaga działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne białych krwinek, podnosi odporność organizmu i chroni przed infekcjami. Witamina C uczestniczy w utrzymaniu właściwych funkcji psychologicznych, wspieraniu układu nerwowego oraz zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia. Pełni kluczową rolę w zachowaniu dobrego stanu naczyń krwionośnych poprzez uszczelnienie ich śródbłonka.